Fler Magazín únor 2020 |
 

Fler Magazín únor 2020

news img

Dostalo se nám té cti objevit se v aktuálním čísle Fler MAGAZÍNu. Paní redaktorku Helenu Raw&Fun zaujalo a tak jsme se před pár dny objevily v sekci Nováčci. :)
Jaký je příběh vaší tvorby?
Jmenuji se Markéta a soukromě i profesně se živím raw živou stravou. Za pár dní to bude šest let, co se nám na sporáku střídá místo hrnců odkapávač s robotem.
Abych „řekla“ pravdu, raw kariéra ani příběh práce v kuchyni nebyly nikdy mým snem. Kdo si taky v 80. letech dvacátého století co představil pod pojmem „RAW“. Fantazie by byla, ale rozhodně ne dnešním způsobem výkladu.
Jedlík jsem tedy byla vždycky. Kolekci vánočních čokolád jsem buď rychle zblajzla na posezení nebo si ji poctivě schovávala pod stolem do příštích Vánoc. Od čokoládových kolekcí jsem se postupně díky mým rodičům a jejich způsobu řešení zdravotních problémů mého bratra přesouvala k alternativnějším formám stravování. U nás doma začala převažovat takzvaně racionální a makrobiotická kuchyně, ta druhá zmiňovaná se u nás skvěle zabydlela a stala se zároveň i hlavním lékem všech rodinných nemocí a neduhů. A to kolikrát velice zásadních.
Základem naší domácí racionální výživy bylo vařit a tepelně upravovat prakticky všechny potraviny. Když jsem tedy po letech držela v rukou první RAW kuchařku, kde se ořechy namáčely, místo aby se pražily, můj vnitřní hlas křičel jasné NE! Takovou přípravu jídla jsem považovala za absolutní zdravotní nesmysl a tento způsob přípravy jídla jsem rychle odsoudila.
Prozřetelnost to ale nevzdala a já se na jógovém víkendu seznámila s klukem, který byl do syrové stravy úplně zblázněný. Mé lety a studiem upevněné vařící já vůbec nechápalo, proč „si ten blázen takhle zatěžuje ledviny!“
Jenomže ten, kdo začal mít problémy se zdravím, jsem byla já. Po vařeném jídle jsem byla unavená. Lékař mi diagnostikoval boreliózu, můj kardio obraz vypadal dosti bledě a s bláznem do živé stravy jsme se dali dohromady. Sdílel se mnou své nadšení z živé stravy, ukazoval mi fotky sedmdesátníků, jak na živé stravě skvěle vypadají, dával mi číst knížky. A já pomalu ochutnávala dobroty, které připravoval. Do půl roku ze mne byl vitarián.
Okolní svět se před námi uzavřel. Upevňující se zdraví a radost ze života nás úplně pohltila! No, nepodělte se o to s ostatními! Začali jsme spřádat plány na raw podnik a další způsoby raw podnikání. Během několika let jsme každý sám, společně i s partou přátel v raw branži pár projektů vyzkoušeli a po několika letech společného objevování se rozešli. Každý jsme se vydali dál za tím, co pro nás bylo v té době nejdůležitější. Mé nadšení sdílet živou stravu pokračovalo. Rozvážela jsem po Olomouci raw obědy, s živou stravou jezdila na festivaly, ve městě provozovala živý bar Živybar.
Pro realizaci tvorby, inspirace pro druhé a uspokojení vlastní podnikavosti toho bylo dostatek, ale pro život mámy příliš. Bar jsem prodala, z komerčních aktivit jsem se stáhla, dala si pauzu. Po mém boku toto vše totiž prožívala i má dcerka, dnes již dvanáctiletá slečna, u které se během let ukázalo, že potřebuje více péče, než je péče školní. Podpořena svým silným vnitřním pocitem a doporučením z poradny jsem ji vzala ze školy do domácího individuálního vzdělávání. Nějakou dobu jsem pouze učila a s dcerkou cestovala, komerční raw viselo na hřebíku. Kdekoli jsem ale viděla krémový muffin, těšila jsem se, že ho udělám raw. V Polsku jsem viděla bonboniéru kuliček, těšila jsem se, že je udělám raw. Zakázky na raw dobroty jsem ale dál poctivě odmítala.
Na zdravotní pojišťovně jsem se v té době dozvěděla, že je již dcera dost veliká na to, aby nám na pojištění přispívali. Můj závěr byl, že vzhledem k takovéto kvalitě podpory státu rodiče vzdělávajícího dítě doma se mi možná vyplatí obnovit znovu IČO a zkusit si alespoň něco přivydělat.
Blížily se Vánoce a mně zavolal kamarád, od kterého jsem to opravdu nečekala, že by rád raw vánoční cukroví. Tato žádost byla tou poslední a rozhodující kapkou. Spojila jsem se s mně blízkými ženami a daly jsme se do práce. Naše první společná kila raw vánočního cukroví potěšila mnohé zákazníčky a společně jsme začaly tvořit značku Raw&Fun.
V současné době tedy pracuji na plný úvazek jako domácí učitel a sama se učím přidávat do svého života tolik raw tvoření, kolik zvládnu já a unese naše domácí pohoda. S úžasnými bytostmi Aničkou a Marťou pracujeme na obohacení našeho trhu potravin o pár raw dobrot bez cukru, lepku a mléka, tvoříme na zakázky a já předávám léta svých zkušeností s nevařeným stravováním na kurzech, o které je v poslední době velký zájem. To mě moc těší, protože mi tak připadá, že to, co děláme, má smysl.
A proč jsme naše produkty začaly vystavovat a prodávat na Fleru?
O vystavení a prodávání našich výrobků na Fleru jsem docela dlouhou dobu uvažovala, ale nebyla si jistá, zda tam patří. Sama mám Fler moc ráda. Když hledám zajímavý dárek nebo věc, která chci, aby měla hodnotu, ráda ji hledám na Fleru. Když jsem se vydávala do centra města Olomouce a narazila jsem na Fler jarmark, mé podvědomí se rozeznívalo. Ty úžasné kreativní bytosti a výrobky, co jsem na nich potkávala! Uvěřila jsem, že i ten náš způsob kreativity tam patří.
Před Vánoci jsem se pak s našimi raw dobrůtkami vydala na Veggie Vánoce a „nutno“ podotknout, že nejvíce zákaznic u našeho stolu bylo z řad dalších vystavujících, kteří prodávají na Fleru. A ty voňavé bylinky, co jsem si od nich koupila na naše raw dorty!!!
Od té doby cítím s Fler prodejci propojení. Propojení, které je o žití vlastního snu, o realizaci a žití vlastního života.
Jaké to je, když usedáte k výrobě?
Mé usedání k výrobě začíná v hlavě. Když udělám (uděláme s dcerkou) doma nějakou dobrotu nebo jídlo, které mi moc chutná, v mé mysli se okamžitě začne tvořit příběh, jak nabídnout a poskytnout něco takhle dobrého bez lepku, cukru a mléka ostatním.
Co se práce rukama týče, po šesti letech na vysokých školách mě něco takového absolutně nenapadlo. Dnes mi to přijde být jediná možná alternativa, jak se dítě v mé společnosti může do života něco naučit. A nejde jen o práci rukama jako takovou, ale vše ostatní, co k ní patří. Já sama se u takové práce moc učím.
Co si myslíte, že je pro tvůrčí proces nejdůležitější?
Nezbláznit se, když se nedaří dle představ. Důvěřovat, že jsme na správné cestě.
A co vás v tvorbě ovlivňuje a doprovází?
Má dcera, můj motor, sama by se mnou dovedla rovnou připravovat hned „všechny“ dobroty. Když se ponoří do studijních projektů, nakonec ji taky pohltí, ale dělání nanuků je dělání nanuků. Má stejně pozitivní vztah k jídlu jako já, takže si ho společně užíváme.
Kde vaše věci vznikají?
Bydlíme v domě, kde jsme před lety s partnerem část sklepního prostoru upravili na raw provozovnu.
Jak vypadá cesta vašeho výrobku na Fler?
S výrobou mi pomáhají dvě úžasné bytosti, Anička a Marťa. Mámy 4 dětí, které se také potřebují ve svých životech umět řádně otáčet. Anička krásně fotí, takže výrobky fotí buď ona, nebo já. My dvě píšeme i popisky. Anička je z Valašska, takže když v popisku potkáte slova jako „šůlat“, je jasné, která z nás je autorkou :)
A s čím „válčíme“?
S časem. Dny jsou krátké. Valentýn je tu a za ním hned vykukují Velikonoce. My nemáme udělanou ještě lednovou inventuru. Ale nezblázníme se z toho, ne? :) Pohádka i matematika s našimi milovanými jsou prostě na prvním místě…
Líbí se vám Fler? Co konkrétně vás na něm okouzlilo? :-)
Princip Fleru je fantastický. Nejvíc na něm oceňuji propojenost lidí, kteří jsou si blízcí přes svoji vlastní kreativitu a žití svých snů. Když něco chceme, je pro to potřeba něco udělat a Fler spojuje takových lidí tisíce!! Whawww!!!
Co inspirativního můžete doporučit ostatním?
Pro mne jsou velkou inspirací právě takovéto příběhy, které zrovna skládáte, protože ten jediný a nejdůležitější výrobek našeho života je náš vlastní život sám.
Co považujete za svůj dosud největší úspěch?
Učení se naslouchat své dceři a svému okolí.
A váš veliký sen? :-)
Chtěla jsem se odstěhovat do Kostariky, jet objevovat Austrálii. Dnes je mým snem život v klidu, pohodě a beze spěchu. Číst pohádky, dělat projekty s dcerou a žít beze strachu, že nebudeme mít co jíst a čím zaplatit dům. Důvěřovat životu, že máme vše, co potřebujeme, že tak to je a tak to i bude.
https://www.fler.cz/magazin/fler-novacci-a-krasne-materialy-2925
 
 

Fotogalerie

  • Foto

  • Foto

  • Foto

  • Foto

  • Foto

  • Foto

  • Foto

 
 
Kategorie: O Raw&Fun

Komentáře    [ 0 ]

Přidat příspěvek:

Komentáře lze přidávat jen po registraci a příhlášení uživatele. Toto opatření jsme zavedli z důvodu větší kvality a důvěryhodnosti komentářů.