Raw dort Radost s vlašskými ořechy |
 

Raw dort Radost s vlašskými ořechy

news img

 

Trvalo mi to, ale je tady! První recept z naší originální kolekce raw dortů. Tento dostal název "Radost" po čajovně, kam už dnes putoval podruhé. Je z oříšků, datlí, máslové dýně, medu a skořice. :)

 

 

POTŘEBUJEME

Výkonný mixér (Thermomix, Vitamix či jiný vysokorychlostní mixér). Nemáte-li, určitě vyzkoušejte i ten váš. Může se jen stát, že budete mít v dortu kousky oříšků, ale to nemusí být na závadu. Ale spíše naopak...

 

Horkou lázeň (není potřeba, máme-li Thermomix)


Dortovou formu

 

 

INGREDIENCE

 

Korpus:

 

Vlašské ořechy 120g
Len 120g
Skořice 1 lžička
Datle 150g
   
Prokládání:  
   
Vlašské ořechy - čtvrtky 20g
   
Krém:  
   
Kakaové máslo 135g
   
Kešu 205g
Voda 2 - 3 dcl
Datle 255g
Máslová dýně 80g
Citron 1 lžička
Skořice 1 lžička
Med 20g
Sůl špetka
Vanilka špetka
   
Zdobení:  
   
Vlašské ořechy - půlky 25g
   
Zítřejší zdobení:  
   
Vlašské ořechy - půlky 30

 

 

POSTUP


Nachystáme si formu na dort, já použila formu o průměru 22cm, ale není to podmínkou. Máte-li formu jiného průměru, budete mít dort vyšší nebo nižší.

 

Nepoužíváme-li Thermomix, dáme rozpouštět do vodní lázně kakaové máslo. Teplota vody by měla stačit být horká. Máslo necháme rozpouštět a dáme se zatím na výrobu korpusu.

 

Korpus:

 

V mixéru rozmixujeme len a postupně přidáváme datle, ořechy a len. Mixujeme na jemnou drť.

 

Vysypeme do formy a rukou nebo stěrkou upěchujeme dno. Vytvoříme tak pevný základ, na který budeme vylévat krém. Je potřeba, aby nebyly u krajů praskliny, krém by nám mohl při tuhnutí vztíkat ven.

 

Tímto máme korpus hotový. Vezmeme připravené čtvrtky vlašských ořechů a poklademe jimi korpus tak, aby přibližně v každém kousku dortu byl jeden oříšek, a formu odložíme stranou.

 

Krém:

 

Používáme-li Thermomix, dáme rozpouštět na 45oC kakaové máslo. Do rozpuštěného másla pak přidáváme další ingredience a postupně mixujeme do hladkého krému.

 

Nemáme-li Thermomix, pak vložíme do suchého mixéru kešu ořechy, rozmixujeme je na mouku a postupně přidáváme další ingredience. Nedaří-li se nám mixovat, protože je krém příliš hustý, přidáme vodu. Postupně mixujeme do hladkého krému.

 

Krém nalijeme na korpus.

 

Ozdobíme půlkami vlašských ořechů a dáme tuhnout přes noc do ledničky.

 

 

 

Další den sundáme formu, dozdobíme zbytkem ořechů a servírujeme.

 

 

Příjemnou dobrou chuť! :)

 

Markéta

 


Autor receptu: Markéta Vítková

 

 

Kategorie: Dobrotky a zmrzliny

Komentáře    [ 0 ]

Přidat příspěvek:

Komentáře lze přidávat jen po registraci a příhlášení uživatele. Toto opatření jsme zavedli z důvodu větší kvality a důvěryhodnosti komentářů.