Naše první raw perníčky |
 

Naše první raw perníčky

news img

 

Představujeme vám naše první raw perníčky. Jejich složení i příprava je velice jednoduchá. My se s dcerkou do vykrajování pustily až večer a naši Elenku to tak bavilo, že se jí vůbec nechtělo jít spát. :)

Moc se mi líbilo sledovat, jaký výběr velikonočních formiček naše sedmiletá Elen udělala. A když jsem se podívala nahoru do okna na sněhové vločky, které nám padají na okna, už jsem se vůbec nedivila, proč se tam objevil s beránkem, hlemýžděm, vajíčkem i čert a Mikuláš.

 

Ingredience s gramáží:

250g BIO hnědého lněného semínka
lžíce perníkového koření
200 g pohanky nenaklíčené (435g naklíčené)
250g datlí
lžíce medu
psyllium dle potřeby (cca 5 lžic)

Množství:

2,5 plátů (odpovídá množství 2,5 plechů)

Autor:

Markéta Vítková a Elen Švarcová
 

Potřebné vybavení:

Nakličovací nádoby (nakličovací misky, skleněná mísa, velká zavařovačka)
Thermomix nebo domácí robot a mlýnek na lněná semínka (my používáme Personal Blender)
Sušička, případně trouba či teplé jarní slunce


Příprava

Den, nejlépe dva dny předem dejte klíčit pohanku. Pro tento recept jsem použila množství, které zaplnilo dno tří klíčících misek. Můžete ji ale zkusit klíčit i v míse či velké skleněné lahvi.

Do nádoby nasypte pohanku. Doporučuji pohanku příliš nevrstvit, ať může dýchat a neplesniví vám. Propláchněte. Nechejte ležet v misce (miskách). Maximálně po 12ti hodinách opět propláchněte. Doporučuji proplachovat ráno, večer a ještě jednou během dne. V teplejších dnech nám pohanka od Country Lifu klíčí již další den.

Postup:

1. Rozmixujeme lněné semínko.

2. Přidáme lžíci perníkového koření a v mixéru promícháme.

3. Směs vysypeme do větší mísy.

4. Do mixéru/robotu dáme pohanku, pomixujeme a přidáme do mísy ke směsi lněného semínka.

5. Do mixéru/robotu vložíme umyté datle a mixujeme na pastu.

6. Pastu přidáme ke směsi lněného semínka a pohanky.

7. Nalijeme lžíci medu a vše pořádně ručně promícháme.

8. Dle hustoty těsta přisypáváme psyllium.

9. Tvoříme placky. Já střídavě používala dřevěný váleček a vlastní pěst. Dá se vykrajovat i z menších placek, na které váleček nepotřebujete. Bude-li se vám těsto lepit, přidejte psyllium nebo válejte přes mikrotenový sáček. Nějakou podložku doporučuji dát i pod vykrajované těsto, pomohla nám ke snadnějšímu odlepování tvarů. My použily vložku do sušičky Sedona.

10. Vykrajujte tvary o tloušťce 2-3milimetry. Jsou-li tvary tlustší, doporučuji dělat do středu dírky, ať se vám dobře prosuší a sušení středové části netrvá příliš dlouho.

11. Vykrojené tvary můžete sušit v sušičce, my používáme sušičku Sedona. Celkem jsme sušily asi 30 hodin, ale už po 14ti hodinách jsme si braly první krabičku perníčků na výlet. Záleží tedy jak na přístroji, který používáte, tak i na tloušťce tvarů i požadované tvrdosti vašich perníčků. Nehledě na to, že perníčky jsou výborné okamžitě po vykrájení a můžete je jíst hned. Pak ale doporučuji je uchovávat v lednici nebo brzo sníst.

12. K sušení můžete použít i vlastní troubu, máte-li horkovzdušnou s nastavitelnou minimální teplotou. Natavte troubu na horkovzduch na max 50 stupňů a nechejte ji malinko otevřenou. Doporučuji však sušit na mřížkách, ne plechu.

13. Slyšela jsem i o možnostech sušit na topení. Ale to už nechám na vaší vlastní fantazii a kreativitě.


 

Ať Vám i Vašim dětem chutná.

Krásné velikonoce!

Markéta Vítková

 

 

Kategorie: Dobrotky a zmrzliny

Komentáře    [ 0 ]

Přidat příspěvek:

Komentáře lze přidávat jen po registraci a příhlášení uživatele. Toto opatření jsme zavedli z důvodu větší kvality a důvěryhodnosti komentářů.